Anna Lowenhielm Anna Lowenhielm

Färg och mönster

 

Med engober kan man få fina penseldrag som syns

 

Det finns oändligt många kombinationer av tekniker när det gäller att färgsätta och dekorera keramik. Här kommer en snabbrepris av några möjligheter. Du hittar också några små filmer i biblioteket som visar lite olika exempel.

ENGOBER (före skröj)

Som att lägga på ett lager med lera till. Måste läggas på i lädertorrt skick, annars torkar det för snabbt, krackelerar och faller av. Låt torka lite mellan lager så att alstret inte blir för blött och löser upp sig.

+ Flyter inte omkring utan stannar på sin plats

+ Penseldrag och skiftningar kan framgå tydligt (måla flera gånger om det ska täcka helt)

+ Kan blandas och läggas på varandra

+ Täckande så ljust ovanpå mörkt funkar

– Tjockt så detaljerad dekor kan försvinna

– Svårt att se slutresultatet när man målar

OXIDER (före skröj)

Oxiderna är utblandade med lite vatten så att de kan läggas på tunt men ändå koncentrerat. Helst lädertorrt gods men kan även läggas på försiktigt på benhårt (ej bränt) gods.

+ Kan förstärka fina mönster utan att täcka över dem

+ Kan ge fina effekter under glasyrer

– Blir lätt metalliska och dammar om man lägger på för mycket

– Metallisk yta och mat hör inte ihop

– Får inte läggas på undersidor (förstör ugnsplattorna)

DEKALER (före skröj)

Färdiga mönster och illustrationer som sitter på silkespapper som kan överföras på lädertorrt gods.

+ Snabbt och säkert sätt att få precisa dekorationer

– Kräver försiktig hantering så att färgen inte smetar ut

VAX (efter skröj, före glasyr)

Jag vaxar alltid de sidor som måste vara fria från glasyr (den sida som ska vara mot bottenplattan i ugnen) för att det ska bli lättare att torka av glasyren. Vax kan också användas som en dekorteknik - där man vaxar blir det inte glaserat.

+ Lättare att torka av glasyr på ytor som måste vara rena

+ Sätt att maska ytor som inte ska glaseras

– Går inte att torka av om man ångrar sig

– Om vax hamnar på fel ställe (fingrar eller droppar) så fäster inte glasyren där

GLASYRER (efter skröj och vax)

Utblandade råvaror enligt specifika recept som bildar en glasyta när de bränns i 1260 grader (=stengodsglasyrer).

+ Ger en tålig yta

+ Förstärker och skapar effekter av engober och oxider

+ Doppas eller hälls på så det går fort

– Går inte att pensla

– Måste röras om noggrant innan glasering samt mellan alster

– Går inte att se slutresultatet när man glaserar

– Får inte läggas på ytor som ska vara mot ugnsplattor

– Får inte läggas på ytor som sedan ska gå att separera (till exempel burklock)

– Går inte att blanda med varandra (rött och blått blir INTE lila)

Läs mer
Anna Lowenhielm Anna Lowenhielm

Ugnen går varm

Det närmar sig vernissage för kursomgången som avslutades före sportlovet. Alla mina ugnar går varma den här veckan för att era fina alster ska finnas för beskådan på måndag kväll.

Varmt välkommen med vänner, familj, grannar, arbetskamrater och andra keramikintresserade!

Läs mer
Anna Lowenhielm Anna Lowenhielm

"Maker's mark"

Kursdeltagare i mina kvällskurser ska såklart ha en egen signaturstämpel - en äkta “maker’s mark”.

Nu har ni chansen att få en egen sådan tillverkad av er utmärkta kursledare (läs: kursledares son). Klicka på knappen och skicka in din beställning!

Läs mer
Anna Lowenhielm Anna Lowenhielm

Rivstart

Härligt att vara igång igen och vilken rivstart det blev i veckan. Så fint drejat och byggt av alla i studion! Onsdagsgruppen får en extra eloge för att ni inte gav upp inför lerans egen vilja utan bestämt höll cylindern i sikte hela tiden. Klåfingrig som jag är kunde jag förstås inte hålla mig från att skissa lite med era delar…

Läs mer
Anna Lowenhielm Anna Lowenhielm

Hårdträning

En del åker på spa, en del till Bahamas och en del på safari. Själv väljer jag förstås en veckas boot camp i drejning hos Eric Landon @tortus i Köpenhamn när jag ska på semester. Där befinner jag mig just nu och skaffar mig en massa nya skills som jag ska pröva på mina drejelever när jag kommer hemma. Något att se fram emot :-D Vi ses snart!

F.d. cylindrar

Läs mer
Anna Lowenhielm Anna Lowenhielm

Vernissage

Dags igen för utställning - den här gången av alla fantastiska alster som producerats i studion under kursomgång 2. Så mycket vacker keramik och vackra gäster. Stort tack till alla som kom. Vi ses igen 2022!

Läs mer
Anna Lowenhielm Anna Lowenhielm

Vernissage

Första kursperioden firades av med en festlig vernissage. Fullt med kursdeltagare, vänner och familj och - inte minst - hundratals fantastiska alster. 339 stycken, för att vara exakt. Av alla som deltog i gissningstävlingen var det Eva som kom närmast med 336. Priset är ett doftljus som jag gjutit i en kopp som är drejad i återvinningslera (bland annat av det som blivit kvar från er). GRATTIS Eva!

Tack alla fina kursdeltagare som varit med och förgyllt dessa keramikveckor! Några av er träffar jag redan den här veckan igen. Alla andra hoppas jag dyker upp på nya kurser till våren!

Läs mer
Anna Lowenhielm Anna Lowenhielm

Beskicka en skål, snabbrepris

Här är en snabbrepris av hur man beskickar (putsar) en skål. Samma princip gäller förstås för andra former också. Några texter syns inte i början men ni fattar nog ändå :-D Läs mer om “läderhårt” i föregående inlägg.

 
 
Läs mer
Anna Lowenhielm Anna Lowenhielm

Lädertorrt vs. snustorrt

Skärmavbild 2021-02-27 kl. 09.06.54.jpg

När ett drejat föremål har fått torka ett tag blir det “läderhårt” eller “lädertorrt”. Det innebär att det fortfarande är fuktigt och känns kallt på ytan, men det är mycket stabilare än när det var nydrejat. Det ska gå att ta i ett läderhårt föremål och skära i det utan att det tappar formen eller spricker. Det ska alltså inte vara helt torrt.

Ett läderhårt föremål är väldigt stabilt men ett helt torrt föremål är superömtåligt!

Man känner skillnaden eftersom ett läderhårt föremål är kallt men ett snustorrt föremål är rumstempererat. Man ser skillnaden eftersom ett läderhårt föremål är mörkbeige (samma färg som vid drejningen) men ett snustorrt föremål är mycket ljusare.

I det läderhårda stadiet kan man fortsätta att arbeta på sitt föremål genom att:

  • beskicka utsida och undersida (de delar man inte kommer åt när man drejar) för att jämna ut godset och ge det rätt profil

  • göra mönster (göra ränder på drejskivan, rista med nål eller kniv, skära)

  • göra hål

  • fästa handtag och andra detaljer

  • dekorera med engober (lervälling med färg) och oxider

Läs mer
Anna Lowenhielm Anna Lowenhielm

Dreja en cylinder, snabbrepris

 
Skärmavbild 2021-09-28 kl. 08.35.34.png
 

Det är härligt att vara igång igen och att äntligen kunna fylla studion med aktivitet och kreativitet. I veckan var det premiär för drejkurser på sprillans nya drejskivor. Det är mycket att ta in vid ett tillfälle så här kommer en snabbrepris på det som vi gick igenom. Filmen är något uppsnabbad för att ni inte ska somna. Jag drejar här också med lite mer lera än ni (1 kg) för att det ska synas ordentligt på filmen.

Notera att:

  • Jag tar vatten på hela tiden (blir det för torrt fastnar händerna)

  • Mina händer har kontakt så mycket som möjligt. Ofta är det bara en hand som “jobbar” men då är den andra med som stöd.

  • När jag drar leran uppåt och formar så är händerna på klockan 3 (klockan 9 om du är vänsterhänt).

  • Jag anpassar farten på hur jag rör händerna efter hur snabbt skivan snurrar - tänk på att leran måste runt ett helt varv för att hinna med.

  • Keramiker använder olika grepp - här ser ni mina och ni kommer att hitta era egna.

(Ursäkta att texterna hamnar utanför bild ibland - men jag tror att ni fattar ändå)

Läs mer
Anna Lowenhielm Anna Lowenhielm

Hej vävstugan!

Längst in bakom leran hittar ni min syster Jenny som flyttat in med sin vävstol. Älskar att få lite textil på plats - det här blir ju rena hantverksgården!

IMG_6237.jpeg
Läs mer
Anna Lowenhielm Anna Lowenhielm

Målar, målar

Läs mer
Anna Lowenhielm Anna Lowenhielm

Nu flyttar vi in i nya studion

Härom veckan fick jag nycklarna till nya lokalen som nu ska transformeras från att vara en förskola till att bli en skön keramikverkstad. Det är en hel del att göra med jag tror att det kommer att bli riktigt bra! 10 sprillans nya drejskivor, 1000 kg lera, brädor och målarfärg har vi burit in hittills.

9D7E7AB9-7782-4E85-9509-DB85FE75C977_1_201_a.jpeg
Läs mer
Anna Lowenhielm Anna Lowenhielm

Att tillverka egna verktyg

Det är jättekul att göra egna stämplar i lera! Jag har gjort en massa exempel som nu finns i Hamnmagasinet för er att använda. Eller att inspireras av till att göra egna… Klicka upp bilderna för att se dem lite större.

Läs mer
Anna Lowenhielm Anna Lowenhielm

Att tillverka egna verktyg

Det finns många roliga sätt att tillverka egna formar och verktyg. Här är ett fint exempel på en “kavel” som Ia har tillverkat. Hon har kavlat in växter och tillverkat en rulle som sedan har skröjbränts (vänstra bilden). Rullen kan sedan användas som en kavel och då blir mönstret tvärtom - dvs upphöjt, såsom originalväxten. Högra bilden visar ljuslyktan som här är klar för glasering. (Den som är riktigt observant ser att det också ligger en liten skugga av sandengobe vid varje grässtrå…) Färdigt alster kommer i galleriet inom kort!

Läs mer
Anna Lowenhielm Anna Lowenhielm

Nya formarna gör succé

Det glädjer mig att mina drejade och skröjbrända formar är så populära att använda. Extra roligt är det när de ger upphov till en massa spännande variationer där formen får utgöra basen.

Här är det 1) Stella som skapar en grov struktur utanpå en av formarna 2) Mirja som byggt en vas perfekt för små blommor och strån och 3) Amelie i färd med att göra hål i en upp-och-ned-vas som tummats i en av formarna

Läs mer
Anna Lowenhielm Anna Lowenhielm

Föremål som berättar

Det är roligt när tydliga behov kan fyllas med verk som skapats i Hamnmagasinet. Här är det Ingelas underbara miniatyrskulpturer som ska till förskolan för att visualisera Elsa Beskows “Sagan om den lilla, lilla gumman”. Bilderna visar före och efter glasering och bränning..

IMG_1203.jpeg
IMG_1360.jpeg
Läs mer
Anna Lowenhielm Anna Lowenhielm

Glasera en boll

Efter många turer med lagning och förstärkning tog sig Monas fina boll helskinnad genom skröjbränningen. Här ser ni henne glasera mästerverket med stadig hand. På bilden syns tyvärr inte det lilla specialstativ som vi gjorde i lera, men det är där för att hålla bollen en liten bit från underlaget. Håll tummarna för nästa bränning nu!

IMG_1639.jpg
Läs mer
Anna Lowenhielm Anna Lowenhielm

Skål på form

Jag har äntligen fått tid att dreja ett gäng formar till er. De är skröjbrända och finns nu i Hamnmagasinet. Det fiffiga är att det inte behövs något släpplager när man använder dessa, eftersom skröjbränd lera är porös. Skålar och annat som skapas på dessa formar släpper fint och lätt när de har torkat.

Här är det Mariann som har provat en av formarna, med lyckat resultat:

Jag har gjort några filmer med exempel på hur dessa formar kan användas:

Läs mer
Anna Lowenhielm Anna Lowenhielm

"Kurinuki"

Så härligt att träffa både “gamla” och nya ansikten när vi nu kör igång med kvällskurserna igen. Det har redan skapats många spännande alster i Hamnmagasinet och det glädjer mig att se att Corona-pandemin åtminstone inte har sugit den kreativa musten ur er - tvärtom!

“Kurinuki” är en japansk teknik som innebär att man från en solid klump av lera karvar fram en form. Jag har länge varit sugen på att testa detta men det har inte blivit av. Vilken tur att Mirja hade fått samma tanke! Här ser ni starten på hennes projekt - det ska bli väldigt spännande att se hur det utvecklas:

Läs mer