En snabbrepetition av några tekniker
Oj, vad mycket spännande keramik som har producerats i verkstaden den här veckan! Två grupper har jobbat och som vanligt är det mig en ära att få vårda alla alster och bränna dem till nästa gång vi ses. Det blir mycket ny information och många moment som ska gås igenom vid ett tillfälle. Därför kommer här en liten snabbrepetition av några tekniker med hjälp av era egna kreationer. Allt står och torkar i min ateljé och ska skröjbrännas i slutet av veckan så att ni kan glasera nästa gång.
Klicka på bilderna. Texten kommer sedan fram när man för muspekaren över bilden*.
*Hmm.. detta verkar inte funka i mobilen. Jag lägger bildtexterna längst ned också, för säkerhets skull.
Tomas har använt träskålarna som formar för att tillverka en överdel och en underdel till det här planteringskärlet. Den övre delen har mönster från en mönsterkavel. Delarna har torkat till läderhårda och sedan fogats ihop med lerslicker. Inuti ligger silkespapper som hjälper till att hålla formen uppe. Detta kommer att brinna upp i första bränningen och gör ingen skada, varken i föremålet eller i ugnen.
Moas och Fridas cylindrar är uppbyggda av plattor som dekorerats genom att växter (den till vänster) och snören (den till höger) har kavlats in i leran. Plattorna har rullats ihop och ”limmats” med lerslicker i skarven. Sedan är de fästa med lerslicker på bottenplattor. Mönstret har accentuerats genom att kopparoxid har målats på.
Stinas, Sara Ås, Jennys och Sara Ws cylindrar är gjorda på samma sätt som de i förra bilden. Mönstren är gjorda med mönsterkavel respektive gummimattor (som vi har under kavlingsplattorna för att de inte ska åka omkring). Jenny har målat engobe på sin cylinder.
Dessa skålar av Stina, Jenny, Sara Å och Moa är kavlade och sedan formade utanpå den mindre metallskålen. När skålens utsida var slät och fin har den dekorerats genom att en grov sten rullats över ytan. Skålen har torkats en stund och sedan vänts upp och ned inuti den större modellen på skål. Därefter har insidan målats med olika engober.
Johannas små och otroligt detaljrika djurhuvuden är skulpterade i en lera som har extra mycket och grov chamotte. De är modellerade på fri hand och sedan ristade med en ritsnål.
Sara Ws skål är kavlad och formad genom att ett stort “flak” med lera har slätats ut med en svamp utanpå träskålen som syns i bakgrunden. Skålen har torkats med värmepistolen och sedan vänts för att istället kunna ligga inuti formen. Därefter är insidan målad med svart engobe som torkats (tills den inte längre är glansig och går att ta på). Sedan har Sara ristat mönstret med ett ritsverktyg (sk sgraffito).