Vernissage
Till första vernissagen fick alla vackra alster flytta in i finrummet med skyltfönster mot gatan. Succé - som alltid!
Vernissage
Höstens sista vernissage gick av stapeln veckan före jul. 16 smockfulla ugnar brändes inom loppet av 8 dagar så det var hektiskt i studion in till sista sekund. Själv var jag dunderförkyld och fick snällt lämna lokalen innan alla besökare anlände. Som tur var kunde maken Pontus rycka in och hålla ställningarna.
Vernissage
Höstens första vernissage blev tajt eftersom båda mina ugnar bestämde sig för att sluta fungera veckan innan. Två ugnars alster hanns inte med i tid till vernissagen, men min oro för att det skulle bli glest på borden kom på skam. Så otroligt mycket fina alster att beskåda - drejat, byggt, porslin och raku. Och så roligt att det strömmade in besökare reda från första minut. Stort tack alla!
Klicka på bilden för att få den förstorad.
Höst-RAKU
Höstens raku-kurs gick av stapeln i oktober med ett stort gäng deltagare och fina alster. 9 bränningar hann vi med och bara ett enstaka alster som inte höll. Förutom klassisk raku testade vi även att dekorera med hästtagel, honung, socker och fjädrar. Vi hann också med ett par tester med obvara (baltisk raku) som spred en fin pannkaksdoft över grannskapet.
Vernissage
Så var det äntligen dags för vårens sista vernissage. Denna gång var det inte bara drejat/kavlat/byggt från kvällskurserna utan även porslin från gästkurs samt raku-bränt från helgkurs. Så otroligt mycket fin och välgjord keramik av så otroligt många fina och välartade keramiker!
Klicka på bilden för att se den förstorad.
RAKU-dags
Vårens raku-kurs avslutades med en hel dags bränningar i strålande sol. Efter en del pyssel med glasyrerna som kristalliserats i sina hinkar och behövde lite extra omsorg, gick bränningarna som smort. 9 ugnar fyllde vi och runt 70 alster klarade sig helt utan olyckor - fantastiskt bra jobbat av alla!
Vernissage
Härlig vernissage med massor av fina alster och massor av fina gäster!
Undersidan
Det är lätt att glömma bort undersidorna på sina alster - de syns kanske inte normalt. Det finns dock många goda anledningar till att vända på sina föremål innan de går iväg till första bränningen:
En tjock botten kan behöva tunnas ut (kallas “beskickning” i drejning) så att föremålet inte blir för tungt eller till och med spricker i botten.
Föremål med en plan undersida ska inte ha en hög punkt i mitten - då står föremålet och gungar. Man brukar snarare göra en liten fördjupning eller en fotring för att vara på säkra sidan.
Påmålad färg kan ha runnit ned under föremålet på ett oönskat sätt och detta KAN torkas bort (om det är engobe) och SKA torkas bort (om det är oxid).
Det kan vara bra att planera för glaseringen redan i detta skede. En fas eller kant som gör det lättare att vaxa en liten bit upp på föremålets sida gör glaseringen lättare och säkrare.
Några exempel på eleganta och praktiska bottnar som nu står på tork:
OMG, TGPTD!
Jag utlovade en instruktion till hur ni kan se den bästa TV-serie som någonsin gjorts - The Great Pottery Throw Down - och här kommer den:
Skapa ett VPN-konto (en prenumerationstjänst) - jag använder NordVPN.
Välj “United Kingdom” och “connect” - datorn tror nu att du är i England.
Gå in på Channel4 och njut! (TV-serien går att se kostnadsfritt med reklam)
Alt. om du har ett HBOMax-konto för USA:
Gör steg 1 ovan
Välj “US” och “connect” - datorn tror nu att du är i USA
Gå in på HBOMax och njut utan reklam

Jag gillar TGPTD jättemycket eftersom den har fokus på keramiken och inte så mycket på personerna som är med (gråt och livsöden och sådant som man får uthärda i många liknande serier). Dessutom är uppgifterna som deltagarna får utföra väldigt varierande och utmanande så man får massor av inspiration!
Vernissage
Äntligen vernissage för sista kursperioden HT22. Trots att många hämtat alster som skulle vara klara till jul var det fantastiskt välfyllt och välbesökt även denna gång. Titta noga på bilderna - vilken nivå det börjar bli!
Vernissage
Höstens första vernissage blev verkligen lyckat! Fullt med vackra alster från ett flertal kurser - vi visade både skulptur, raku, drejat och kavlat. Så många vackra alster att vi fick ta hela lokalen i bruk den här gången. Tack alla som varit med och alla gäster som kom!
RAKU-kurs
Raku-kursen avslutades med en hel dags bränningar på gården. Underbart väder, superproffsiga deltagare och engagerad publik - vad mer kan man önska sig? 53 alster brände vi och - helt otroligt - 53 alster kom ut ur ugnen utan minsta (oönskade) spricka - häpp!
(Klicka på bilden om du vill se den större. Tack Kerstin som tagit några av bilderna.)
Vernissage
Sommarens intensivkurs avslutades med en fin liten vernissage. Jag är så imponerad över vad alla flitiga kursdeltagare har åstadkommit under bara några dagars arbete - vissa av er helt utan förkunskaper. Stor applåd!
Vernissage
Så var det dags för vårens tredje vernissage - alltid lika roligt att ställa i ordning och alltid lika fint! Härlig stämning med massor av gäster som beundrade, diskuterade, inspirerades och utbytte erfarenheter. Det är svårt att fota så att det syns hur fint det var, men här är kommer några smakprov:
Drejade burkar
Drejarna på mina kurser börjar bli riktigt proffsiga vid det här laget! Att dreja burkar i ett stycke är en utmaning som ni blir fler och fler som tar er an. Burken drejas som en stängd cylinder som sedan skärs itu och putsas. Burken bränns med locket på så att det ska passa perfekt. Förutom själva drejandet så är även glaseringen av burken en liten utmaning - det gäller att det inte är minsta lilla glasyrdroppe emellan för att locket ska lossna ordentligt.